The Brain Prize 2025

Banebrydende forskning i hjernetumorer tildeles verdens største hjerneforskningspris, The Brain Prize

The Brain Prize winners 2025

Gliomer er tumorer, der opstår i hjernen og er yderst vanskelige at behandle. De udgør den primære årsag til hjernetumor-relaterede dødsfald hos både børn og voksne. To banebrydende forskere tildeles nu The Brain Prize 2025 for deres opdagelser, som åbner op for en helt ny måde at anskue og forstå disse dødelige sygdomme på, og for potentielle behandlinger. 

Neuroforskerne, professor Michelle Monje og professor Frank Winkler, har gjort transformative opdagelser ved at vise, at hjernecellers aktivitet kan fremme udviklingen af hjernetumorer; deres vækst, spredning og resistens over for behandling. Det betyder, at hjernens normale aktivitet medvirker til tumorudviklingen i hjernen. Nye opsigtvækkende studier har derudover vist, at nervesystemets indflydelse ikke alene er begrænset til tumorer i hjernen, men også tumorer i resten af kroppen.

De opsigtsvækkende fund har skabt grundlaget for et helt nyt forskningsfelt, 'Cancer Neuroscience', der repræsenterer et paradigmeskift i forståelsen af disse kræftformer, og som kan åbne nye, afgørende muligheder for behandling. Deres indsats belønnes med The Brain Prize 2025; verdens største pris, der gives for afgørende bidrag til neurovidenskaben, og som er etableret af 鶹.
 

The Brain Prize 2025 til en værdi af DKK 10 millioner tildeles:

Michelle Monje MD, PhD, Milan Gambhir Professor i Pediatric Neuro-Oncology ved Stanford Medicine og Howard Hughes Medical Institute Investigator, 

og

Frank Winkler, MD, Professor of Experimental Neurooncology, Heidelberg University, Heidelberg University Hospital, Department of Neurology, and German Cancer Research Center 

for: Pioneering Cancer Neuroscience: Disease-driving interactions between the brain and brain-tumours.

 

Formand for The Brain Prize-udvælgelseskomitéen, professor Andreas Meyer-Lindenberg, begrunder dette års tildeling:

”Gliomer er de mest almindelige primære hjernetumorer. De er meget svære at helbrede, og de hurtigst voksende former er næsten alle dødelige. Hver for sig har Michelle Monje og Frank Winkler transformeret vores forståelse af disse neurologiske kræftformers bagvedliggende biologi. De har opdaget omfattende interaktioner mellem gliomaceller og neuroner, og har beskrevet deres molekylære og cellulære egenskaber. Disse netværk udviser samme kendetegn som funktionelle neurale kredsløb, såsom synapser, elektrisk og kemisk kommunikation og koordineret aktivitet. 

Disse mekanismer tillader gliomaceller at kapre aktivitet i hjernen for at drive tumorvækst, spredning og behandlingsresistens. Strategier til at modulere disse interaktioner udgør nye tilgange til potentielle nye gliomaterapier. Sammen har Michelle Monje og Frank Winkler banet vejen for et paradigmeskift, der inkorporerer neurovidenskab i kræftforskning, hvilket danner det felt, der nu kaldes 'Cancer Neuroscience'. Begge er praktiserende neuroonkologer og forbilledlige kliniske forskere, der aktivt har bragt deres mekanistiske arbejde ind i kliniske studier”.


På vegne af 鶹 sender CEO, Lene Skole, de to vindere varme lykønskninger:

"Prismodtagernes banebrydende arbejde inden for hjernetumorer er et lysende eksempel på, hvordan dét at anlægge et nyt perspektiv og en ny videnskabelig tilgang kan åbne op for en helt ny forståelse af hjernen og dens sygdomme. Professorerne Michelle Monje og Frank Winkler har leveret afgørende neurovidenskabelige indsigter i hjernetumorer, hvilket også åbner et enormt potentiale for udvikling af nye og længe ventede behandlingsmetoder. Cancer Neuroscience er et nyt forskningsfelt, og forhåbentlig vil prisen inspirere flere forskere, både yngre og erfarne, til at gå ind i dette spændende felt."

Logo of the Brain Prize

 

FAKTA

Et gliom er en kræftsvulst, der udgår fra hjernens støtteceller (gliaceller).

Gliomer er blandt de mest almindelige typer primære hjernetumorer, der tegner sig for omkring 30 % af alle hjerne- og centralnervesystemtumorer og 80 % af maligne primære hjernetumorer. 

Symptomer afhænger af tumorens placering, størrelse og væksthastighed, men almindelige tegn omfatter hovedpine, anfald, kognitive eller personlighedsændringer, svaghed eller følelsesløshed i lemmerne og syns- eller taleproblemer. Højgradsgliomer er kendetegnet ved at være aggressive, hurtigt voksende hjernetumorer, som kan forekomme hos både voksne og børn. 

Der er i dag ingen helbredende behandling. Prognosen for højgradsgliomer er dårlig. Hos voksne er den gennemsnitlige overlevelsestid efter diagnose 12-18 måneder med standardbehandling, der inkluderer kirurgi, stråling og kemoterapi, og 5-års overlevelsesraten kun 5-10%. Hos børn opstår den mest almindelige form for højgradsgliom i hjernestammen, og prognosen er endnu værre, med en gennemsnitlig overlevelsestid på mindre end et år, og en 5-års overlevelsesrate på <1%. Selv med aggressiv behandling er tilbagefald almindeligt på grund af højgradsgliomers aggressive og infiltrerende karakter. 

Kliniske forsøg og forskning i nye terapier er fortsat afgørende for at forbedre prognosen. Endnu er kliniske forsøg på basis af Michelle Monje og Frank Winklers nye opdagelser i de tidlige faser.

 

Om The Brain Prize

The Brain Prize er verdens største pris inden for hjerneforskning, og den uddeles hvert år af 鶹. Prisen anerkender banebrydende fremskridt inden for ethvert område af hjerneforskning; fra grundlæggende neurovidenskab til anvendt klinisk forskning. Modtagere af The Brain Prize kan være af enhver nationalitet og arbejde i ethvert land i verden. Siden prisen første gang blev uddelt i 2011, er The Brain Prize blevet tildelt 49 forskere fra 11 forskellige lande. Prismodtagerne overrækkes prisen af protektor for The Brain Prize, HM Kong Frederik af Danmark, ved en ceremoni i København.

Find mere information på .

Kontakt

Portræt af Martin Meyer

Scientific Programme Director - The Brain Prize og Neurotorium

Anne Sophie Tønnesen

Senior Communications Partner

Mobil

+45 4045 8166